Yoga leven van de mat af. Hoe doe je dat? Ik vroeg het Petra (33), jeugdprofessional én yoga docent in Rotterdam.
Hoe kwam yoga in je leven? “Op een zonnige zaterdagmiddag in 2009 vroeg een vriendin mij mee naar een yoga les in het Vroesenpark. Mijn interesse was direct gewekt. Ik volgde via Groupon yogalessen in een studio; kocht een yogamat en ging thuis stuntelen. Je kent het wel. Al duurde het nog jaren, voordat yoga zo’n centrale rol in mijn leven ging spelen als het nu doet.” Wanneer besloot je een yogaopleiding te volgen?
“In 2014 stond mijn baan met jongeren in de crisisopvang op de tocht. Ik zag toen een aankondiging voor de opleiding Tieneryoga bij Pure Yoga, door Rineke Vierhoven. Ik ben dankzij die opleiding mijn eerste lessen gaan geven in de hulpverlening. Ik liep al rond met het idee een verdiepende yogaopleiding te volgen, toen ik in 2016 gevraagd werd yogalessen te geven bij een sportschool. Ik heb toen een 200-uurs opleiding Hatha yoga bij Arhanta Yoga gevolgd in India. In 2018 heb ik daar de 200-uurs Yin yogaopleiding bij de Nieuwe Yogaschool aan toegevoegd.”
Waar gaat yoga voor jou over? De spirituele kant van yoga, dat voor mij gaat over vragen als ‘hoe een goed mens te zijn, hoe in waarheid te leven’ was al een onderdeel in mijn leven voordat ik de mat opstapte. Nog steeds is deze kant van yoga belangrijker voor me dan de fysieke beoefening. Yoga gaat voor mij over verbinding, de connectie van binnenuit ervaren met jezelf, de ander en alles in het leven. Je meest natuurlijke staat van zijn. Ik merk dat mijn behoefte aan de fysieke yogabeoefening vele malen groter is, wanneer ik die verbinding minder ervaar. Alles is een komen en gaan van dit ene moment. Het mooie aan yoga vind ik dat het zo divers is en dat het leven je laat zien waar jouw onderzoek op dit moment ligt.”
Wat voor rol speelt yoga in je werkende leven? “Yoga helpt mij dagelijks in mijn werk in de hulpverlening om op een neutrale niet veroordelende manier tegenover cliënten te staan. Gedrag dat door anderen als fout of slecht bestempeld wordt, daar probeer ik doorheen te kijken, naar het mens erachter en het te begrijpen. Dat is zeker niet altijd makkelijk, want ik heb soms met zware onderwerpen te maken, als kindermishandeling. Dankzij mijn jarenlange werkervaring weet ik dat een dader vaak ook slachtoffer is. Door niet direct een straffende en veroordelende houding aan te nemen, maar ook niet door gedrag goed te praten, zoek ik naar ruimte om gedragsverandering plaats te laten vinden. Het aannemen van een neutrale niet veroordelende houding, dat is ook wat je steeds in yoga oefent. Met elke cliënt probeer ik de verbinding aan te gaan. Hoe meer ik zelf verbonden ben, hoe makkelijker dat gaat en hoe beter ik m’n werk kan doen. Een fysieke asana practice helpt me om die verbinding weer te vinden als ik hem kwijt ben. Daarbij helpt het me om een open en neutrale houding aan te nemen, zowel naar cliënten als naar mezelf.” Deze open houding heb ik ook naar mezelf moeten ontwikkelen in het lesgeven. Tijdens mijn eerste yogalessen had ik nog een veel duidelijker beeld van hoe ik moest zijn als yogadocent. Inmiddels sta ik er als Petra. Mijn levenservaring, inclusief alle hobbels en kwetsbaarheid neem ik mee de les in. Ik hoop er anderen mee te inspireren en te raken. Het leven is tenslotte geen rechte lijn. Het yoga pad al helemaal niet.”
Het klinkt alsof je ook buiten de mat heel bewust leeft. Heb je tips voor anderen? Yoga zit voor mij in hele kleine dingen. Een onbewaakt ogenblik naar buiten kijken, de natuur zien, zonlicht bewust op m’n gezicht voelen vallen. Neem elke dag de tijd om, ook op je werk, bewust naar binnen te keren en de verbinding op te zoeken. Zelf functioneer ik niet goed als ik van mezelf een fysieke practice ‘moet’ doen. Ik mediteer ook en zing soms mantra’s. Ik kijk wat er op het moment nodig is. Wanneer ik vanuit het niet moeten 2 houdingen denk te gaan doen, kom ik soms 2 uur later in verbinding weer de mat af. Terwijl, als ik geforceerd 20 minuten houdingen aanneem, frustreert dat alleen. Ik handel dan niet meer vanuit een innerlijk willen. Er zit dan vaak iets anders voor, zoals het idee, dat als ik het niet doe, ik geen goede yogi ben. Aan studenten die heel geforceerd een uur yoga per dag beoefenen raad ik soms aan om te kijken naar wat ze echt nodig hebben. Soms is een half uur yoga houdingen aannemen en een inspirerend boek lezen passender. Mijn yoga mat staat in mijn woonkamer. Zo hoef ik hem niet te gaan zoeken, maar is het elke dag een uitnodiging om hem te gebruiken. Ik maak dan bewust de keuze, stap ik wel of niet de mat op. Dat raad ik anderen ook aan. Wat zou je de Petra die voor het eerst de yoga mat opstapte in het Vroesenpark toewensen? Ik zou mezelf allereerst bedanken voor de mooie reis die we hebben gemaakt. Al besef ik nu heel goed dat die reis nooit eindig is dat is er ook het mooie aan. Ik zou haar aanmoedigen veel momenten te nemen om bewust naar binnen te keren en niet zo streng te zijn voor mezelf. Verder zou ik haar veel compassie toewensen en laten weten dat compassie en dankbaarheid oefenen een blijvend onderdeel van mijn leven zijn geworden” Bedankt Petra voor het delen van je wijsheid en inzicht. Ik hoop dat je er veel mensen mee raakt en inspireert in je werk en als yogadocent
Comments