top of page
  • Machteld

Yoga leven buiten de mat - hoe doe je dat? Met Ruud Boer

Yoga leven buiten de mat, hoe doe je dat? Ik vroeg het Ruud Boer. Hij transformeerde van kantooryogi tot professioneel yogadocent, die lessen voorbereiden inmiddels zonde van zijn tijd vindt. Want alles loopt toch altijd anders. Hij plukt zijn les nu uit het universum. Dat ging natuurlijk niet zomaar. Lees mee.


Hoe kwam yoga in je leven?

Ik werkte in 2009 bij Deltares, waar op vrijdagmiddag tijdens de lunchpauze yoga werd gegeven. Dat was mijn eerste kennismaking. Hij vertelt lachend dat hij dan de rest van de middag amper wat gedaan kreeg. “Waarschijnlijk niet het effect waar het bedrijf op hoopte, maar die ontspanning beviel mij goed. Ik heb er jaren lessen gevolgd.” Yoga zag en ziet hij als een waardevolle aanvulling op zijn verdere sportieve leven met veel surfen en crossfit.


Waarom word je geen yogadocent?

“Hoewel de ontspanning, flow en vergroot lichaamsbewustzijn die ik door yoga kreeg van grote waarde voor mij was, bleef ik jarenlang alleen af en toe een yogales volgen. Tot ik op een dag bij de crossfit tegen de yogadocent die daar werkte aan het klagen was over mijn kantoorbaan. Zij zei toen ‘waarom stop je niet gewoon en word je yogadocent?’. En dat heb ik toen gedaan. Zo simpel kan het zijn. Als iets goed voelt, dan handel ik daarnaar.”


Hij volgde in 2016 een vinyasa yogaopleiding bij Mandy Lathan, omdat het creatieve van vinyasa hem aanspreekt. Het jaar daarop studeert hij verder tijdens een yin yoga opleiding van de Nieuwe Yogaschool. “Ik ben diep onder de indruk van het effect van yin yoga op je parasympatische zenuwstelsel. Je bereikt veel sneller een diepe ontspanning omdat de benadering meer fysiek is, dan met bijvoorbeeld meditatie; veel mensen blijven tijdens meditatie makkelijk in hun hoofd hangen.”



Surfen

Hij combineert vervolgens zijn passie voor yoga met zijn liefde voor wind- en golfsurfen. Hij geeft lessen aan surfers tijdens surfcamps: vinyasa in de ochtend om op te warmen voor het surfen en yin yoga in de avond als cooling down. De vrijheid op het water, in flow zijn, de tijd helemaal vergeten is wat Ruud aanspreekt in surfen. Yoga helpt hem daar nog meer bewust van te zijn.


“Surfers zijn best egoïstisch. Iedereen wil zijn eigen golf pakken. Yoga helpt surfers om daar meer compassie in te brengen. Elkaar wat gunnen. Daarbij helpt vinyasa yoga ook om fysiek sterker en beter in balans op je board te staan.”


Beter voelen

Wanneer ik vraag naar wat voor hemzelf de grootste waarde van yoga in zijn leven is, zegt hij stellig “Ik kan beter voelen. Mijn lichaamsbewustzijn is vele malen groter dan voor ik yoga deed. Het is nu alsof ik 24/7 een bodyscan doe. En met dit vergrote lichaamsbewustzijn kan ik steeds beter door het leven surfen.”


“Ik heb depressieve fases in mijn leven meegemaakt. Ik merk dat yoga en meditatie me enorm helpen daar mee om te gaan. Alleen al het besef dat ik niet mijn gedachten ben, dat ik als het ware uit de film in mijn hoofd kan stappen is van zo’n enorme waarde. Ik kan er daardoor nu veel beter mee zijn, waardoor mindere periodes niet beter worden, maar wel draaglijker. Dat is pure winst.”


Westerse gewoonte

Volgens Ruud is verminderd lichaamsbewustzijn en voornamelijk in je hoofd leven een typisch westerse gewoonte, die helemaal niet gewoon is. “Je lichaam negeren en je lichaam steeds steeds een beetje verder pushen doen we hier collectief. Ik wil mensen met mijn kennis en de nodige humor helpen hun eigen lichaamsbewustzijn te vergroten, zodat ze betere keuzes in hun leven voor zichzelf en hun omgeving gaan maken.” Het is dan ook geen verrassing dat hij zich nu heeft toegelegd op de 7-jarige studie tot osteopaat.


365 Dagen Succesvol

Maar wanneer ik hem vraag wat bij hem zelf de grootste transformatie teweeg heeft gebracht, is het geen yoga, meditatie of osteopathie. Maar: 365 Dagen Succesvol, een persoonlijk transformatieprogramma. “Ja, als ik de baas van Nederland was, zou ik iedereen een jaar 365 laten volgen. Het laat je denken in overvloed: er is genoeg voor iedereen.”

De kracht van dit programma zit volgens hem niet alleen in de inhoud, maar vooral in de structuur waarin je wordt opgenomen. Je krijgt een buddy, maakt deel uit van een kleinere cirkel deelnemers die je regelmatig ziet en hebt een paar live weekenden per jaar. Daarnaast werk je elke dag aan opdrachten.


En die structuur maakt volgens Ruud dat je daar ook echt mee bezig blijft. “Zo maak je elke dag kleine stapjes, en al die kleine stapjes samen zorgen voor transformatie. Je leert echt kiezen voor jezelf, je eigen kernwaarden en zo je missie uit te dragen. En dat, helemaal naar je eigen dromen en missie leven, gun ik iedereen.”



Kantooryoga

Inmiddels geeft Ruud zelf yogalessen op kantoor. Zo kan hij, wat hem zelf ooit zoveel ontspanning bood, nu aan anderen aanbieden. “Het wordt steeds normaler, dat bedrijven iets aanbieden dat medewerkers helpt te ontspannen en beter om te gaan met kantoorstress. Ik hoop dat deze trend doorzet en met name directies hier meer de waarde van in gaan zien.”


Hij merkt dat hij als yogadocent ook groeit. “Ik geef nu veel meer vanuit ontspanning les, in het begin was het meer een trucje. Ik kwam toen aanzetten met een uitgebreid lesplan. Waar ik me dan vervolgens nooit helemaal aanhield. Ik merk nu dat ik tijdens de beginontspanning van een les merk welke serie houdingen ik wil gaan doen en wat bij de vibe van de groep past. Het is alsof ik de les zo uit het universum pluk.”


Tips

“Vergelijk jezelf niet met een ander”, is wat hij tot slot als tip heeft voor andere yogabeoefenaars. “In het begin was ik mezelf voortdurend aan het vergelijken in de les met andere deelnemers. Ik voelde me goed, wanneer ik het voor mijn gevoel goed deed in vergelijking met de anderen.


Maar ik voelde me ook heel slecht, wanneer ik me een totale beginneling voelde. Ik ging daardoor ook op de mat nog weleens over m’n grenzen heen. Met dat vergelijken ben ik gelukkig gestopt. Dat zou ik anderen ook aanraden, stop direct met jezelf vergelijken met anderen!”.


Daarbij is je aandacht houden bij je lichaamsbewustzijn volgens Ruud de sleutel tot yoga leven van de mat af. “Dit bewustzijn ook buiten de mat vasthouden, helpt je beter doorvoelde acties te ondernemen en afgestemde keuzes te maken. Dit kost oefening en lukt je ook niet direct altijd. We zijn zo gewend om op de automatische piloot te leven – het kost je waarschijnlijk net zoveel jaren om dat weer af leren. Maar, als je elke dag kleine stapjes maakt, wordt iedereen er vanzelf beter in. Want als ik dat kan – dan kan iedereen dat”, sluit hij af met een grote grijns.


Nieuwsgierig geworden? Lees meer over Ruud en meer over 365 Dagen Succesvol.

Nee, Ruud wordt niet gesponsord – hij is oprecht laaiend enthousiast.

44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page