top of page
  • Machteld

Teenspreider voor yoga toes

Wil je tijdens je yogabeoefening steviger op je voeten staan en met meer ontspanning? Probeer dan eens een teenspreider. De afgelopen weken heb ik er een uitgeprobeerd en ik ben enthousiast.


Wat is een teenspreider?

Je hebt verschillende soorten teenspreiders. Ze hebben allemaal als doel om je tenen te spreiden en zo de spieren tussen je middenvoetsbeentjes te ontspannen en te versterken. Je rekt en strekt je tenen als het ware uit elkaar.


Ook kun je teenspreiders gebruiken om druk te verminderen tussen tenen, wanneer je druk of ongemak ervaart. Sommige teenspreiders zijn speciaal ontworpen om de houding van scheve tenen te verbeteren. Zoals bij Hallux Valgus, een scheve grote teen.


Alle teenspreiders hebben als doel de houding van je tenen en zo je hele voet te verbeteren. Hierdoor wordt de houding van je hele lichaam beter. Het effect hiervan merk je niet alleen op de yoga mat, maar tijdens elke stap die je zet.



Waarom teenspreiders gebruiken?

Wanneer je nu geen klachten hebt aan je voeten of tenen, vraag je je misschien af waarom je een teenspreider zou gebruiken. Op de afbeelding hierboven zie je dat het breedste punt van je voet bij je grote teen ligt.


Aan de afbeelding van de schoen erboven, zie je dat het breedste punt van schoenen vaak bij het begin van je tenen ligt. Zowel je grote teen als je kleine tenen worden door schoenen opzij geduwd.


Dit hoeft niet direct tot problemen te leiden. En omdat de meeste schoenen zo zijn ontworpen, zijn we daaraan gewend. Teenspreiders helpen om je voet weer meer in zijn natuurlijke staat te brengen, met wijd gespreide tenen. Hierdoor ga je je voet volledig gebruiken, wat je houding ten goede komt.


Soorten teenspreiders

Er zijn verschillende soorten teenspreiders, die je voor verschillende doelen kunt gebruiken. Heb je nu klachten aan je voeten of tenen? Overleg dan met je huisarts, fysiotherapeut of podotherapeut welke voor jou het meest passend zijn. Je wilt niet onbedoeld je klachten verergeren door een voor jou verkeerde teenspreider te gebruiken.


Deze pagina is dan ook niet bedoeld als medisch advies, maar voor iedereen die nu klachtenvrij is en graag de flexibiliteit en kracht van zijn voeten wil verbeteren.

  • Losse teenplaatjes

Allereerst heb je verschillende soorten losse plaatjes die je tussen je tenen kunt plaatsen. Van hele dunne, om druk te verminderen. Tot vrij dikke om de afstand tussen je tenen te vergroten. Bijvoorbeeld deze.

  • Teenlussen voor enkele teen

Ook zijn er teenlussen die je om 1 enkele teen draagt verkrijgbaar. Deze variant wordt veel gebruikt om de klachten die een scheve grote teen (Hallux Valgus) geeft te verlichten. Al zijn ze voor elke teen te koop, afhankelijk van je klachten en doel. Bijvoorbeeld deze.

  • Teenspreider voor al je tenen

Tot slot zijn er meergatige teenspreiders op de markt voor al je tenen. Deze zijn er in verschillende vormen. Van flexibele relatief dunne varianten, die je de hele dag kunt dragen. Tot harde weinig buigzame varianten, die je alleen tijdelijk gebruikt om je tenen op te rekken. Bijvoorbeeld deze.


Afbeelding yogatoes


Teenspreiders voor yogi tenen

Deze laatste variant, dus een meergatig exemplaar voor al je tenen, is de teenspreider die voor de meeste yogi’s zonder voetklachten het meest interessant is. Een statische variant kun je gebruiken om de tenen te ontspannen en op te rekken tegelijk.


Gebruik van teenspreiders

Bouw het gebruik van een harde, niet flexibele, teenspreider langzaam op. Begin met tien minuten. Wanneer dit goed voelt kun je langzaam verlengen. Afhankelijk van de variant die je hebt kun je hierna uitbreiden tot een uur.


Sommige meer flexibele varianten kun je zelfs de hele nacht dragen. Zo ‘werk’ je aan herstel van je voeten tijdens je slaap! Lees wel de meegeleverde bijsluiter, om na te gaan of jouw versie wel bedoeld is voor nachtelijk (langdurig) gebruik.


Ervaring

De afgelopen weken heb ik een statische yogi toes teenspreider uitgeprobeerd. Het gebruik hiervan heb ik rustig opgebouwd. Ik merk dat ik na gebruik steviger op m’n voeten sta. En er spiergroepen aan de zijkanten van mijn voeten worden geactiveerd, die ik anders weinig gebruik.


In combinatie met zogenaamde barefoot schoenen, die mijn tenen meer ruimte geven, doet dit mijn voeten goed. Ik heb nog verre van die krachtige yoga wiebeltenen, die sommige yogi’s hebben, maar een begin is er.


Laat me weten wat jouw ervaringen zijn met teenspreiders!


Lees meer:

Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!




153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page