top of page
  • Machteld

Stoppen met suiker eten - Tips van yogi's

Bijgewerkt op: 1 okt. 2021

Wil je een tijdje geen of minder suiker eten omdat je je voorbereidt op een retraite? Of wil je gewoon eens minder suiker eten? In de praktijk is dit vaak best lastig. Ik vroeg yogi's om hun beste stoppen-met-suiker-eten tips. Dit zijn ze:


Bedenk waarom je het doet

Bedenk allereerst waarom je stopt met suiker eten. Waarschijnlijk om het jezelf in de toekomst makkelijker te maken, zodat je niet tijdens een retraite, dat al uitdagend genoegd is, af moet kicken van de suiker. Je doet het niet om jezelf in het nu te pesten. Hou dit goed voor ogen. Zo zeg je makkelijker nee tegen het suikermonster, zodra deze je wijs wil maken dat je nu echt wel wat lekkers verdiend hebt.


Drink meer water

Vaak denk je zin te hebben in suiker, maar heb je eigenlijk dorst. Drink daarom net wat meer water dan je normaal zou doen. Je kunt er een smaakje aan toevoegen, zoals munt, gember of citroen.


Poets je tanden

Suiker craving? Poets eens je tanden. Waarom dit werkt, geen idee – misschien is de hele handeling afleidend, maar probeer het eens.



Drink thee met een zoete smaak

Je suikerbehoefte is soms ook tevreden met een kop thee met een zoet smaakje. Wil je heel zoet? Probeer eens deze Vata thee – opmerkelijk genoeg zit er geen suiker in.


Plan je maaltijden

Bereid je goed voor en zorg dat je weet wat je wanneer gaat eten. Zorg ervoor dat je gezonde snacks in huis hebt, zo hoef je geen keuzes te maken wanneer je honger hebt en voorkom je dat je alsnog voor suiker kiest.


Cold Turkey of niet – kies

De meningen lopen uiteen of je het beste in 1x kunt stoppen, of langzaam matigen. Ik ben meer van de Cold Turkey school. In een keer stoppen is een paar dagen afzien – maar dan ben je er in mijn ogen het snelste doorheen. Er zijn yogi's die juist zweren bij langzaam afbouwen. Maar: maak voor je begint voor jezelf een duidelijke keuze. Anders sta je elke dag opnieuw voor een dilemma en geef je makkelijker toe aan het suikermonster, want die is dan altijd overtuigender.


Pas op met dadels of gedroogd fruit

Soms krijg je als tip om in plaats van koekjes dadels of gedroogd fruit te eten. Dat is waarschijnlijk gezonder, maar geeft je lichaam wel een suikerkick. Tenzij je zeker weet dat je ook gedroogd fruit krijgt tijdens je retraite, is het slimmer om deze ook te laten liggen. Alleen zo doorbreek je de gewenning van je lichaam aan een regelmatige suikerboost.


Het is niet leuk

Van suiker afkicken is niet leuk. Verwacht ook niet dat het dat is. Niet leuk om te horen, maar stel je er op in. Wanneer het suikermonster de toon van een drammerige kleuter aanslaat: 'dit is niet leuheuk', kun je zeggen 'klopt, maar we gaan wel door'.


Oefening in zelfcompassie

Benader het als een oefening in zelfcompassie. Tegenover suiker eten ben je even heel strikt, maar wat kun je doen om het voor jezelf wat makkelijker en liefdevoller te maken?


Schakel hulp in

Deel je goede voornemen met vrienden of familie en zoek medestanders. Doe dit zorgvuldig. Kies iemand uit die je echt kan steunen en wil aanmoedigen. Niet iemand die zegt 'met suiker stoppen, jij? Ha, dat lukt je echt niet'. Maak eventueel de afspraak dat je iemand kan bellen als je het even moeilijk hebt.

Veel succes met suikervrij eten en ik wens je alvast een prachtige retraite ervaring toe!


Lees meer:


Hoe de voedselindustrie ons in zijn greep houdt








250 pure en vegetarische recepten zonder zuivel, gluten en geraffineerde suikers







Lees verder:


Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!

40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page