top of page
  • Machteld

OmStars - Netflix voor yogi's?

Bijgewerkt op: 30 sep. 2019

OmStars is een online yogaplatform en wil een Netflix ervaring voor yogi’s geven. Lukt dat en is het de 15 dollar per maand waard? Ik probeerde het voor je uit.




Wat is OmStars

Kino MacGregor, een van de bekendste ashtanga yogi’s, richt in 2017 samen met Kerri Verna, beter bekend als @beachyogagirl, OmStars op. Het doel is laagdrempelige yoga lessen voor iedereen te bieden. Via OmStars kun je 24 uur per dag yogalessen streamen. Er komen maandelijks nieuwe lessen bij, waardoor je nu uit meer dan 1000 lessen kunt kiezen.


Prijs: 14,99 dollar per maand, maandelijks opzegbaar. Of 149,99 per jaar.


Soorten lessen

Kino MacGregor beoefent zelf al meer dan 20 jaar traditionele Indiase ashtanga yoga en geeft hier ook les in. Op OmStars zijn dan ook veel van haar lessen te vinden en van andere bekende asthanga yogi’s als Laruga Glaser, Eddie Stern, Ajay Tokas en Tim Feldmann.

Naast ashtanga kun je ook acro yoga, Iyengar, Dharma, Kundalini, Restorative, Jivamukti, Vinyasa en Yin yoga volgen. Ook zijn er geleide meditaties, yoga nidra en pranayama lessen.


OmStars bevat daarnaast een sectie met ‘Insights’, waarin je korte lezingen over yoga filosofie, anatomie en coaching vindt. Ook zijn er lessen over thema’s als hoe je yoga kunt beoefent wanneer je geblesseerd bent, hoe je een handstand goed uitvoert en verdiepende yoga filosofie.


Onder ‘Wellness’ vind je inspirerende filmpjes met vegan recepten en over yoga als levensstijl.



Onder ‘Challenges’ vind je alle challenges die op OmStars te vinden zijn, zoals ‘ashtanga basics’, ‘30 day yoga journey’ of ‘eat like a yogi’.


Tot slot vind je onder ‘Culture & Lifestyle’ korte talkshows waarin Kino andere yogi’s interviewt, persoonlijke verhalen van leraren en luchtige filmpjes over bijvoorbeeld yoga make-up en yoga haarstijlen.


Wanneer je extra verdieping zoekt en bereid bent om extra te betalen vind je onder het ‘Teachers’ gedeelte series voor yoga docenten. Op dit moment zijn er 9 series met lessen over onder meer anatomie, yoga voor kinderen, je yogalessen toegankelijk maken en ‘sequencing’.


Zoekfunctie

Naast het zoeken via de kanalen practice, insights, wellness en culture&lifestyle, kun je ook zoeken op yogastijl (Iyengar, Yin etc.), niveau (beginner, intermediate, advanced), op thema (bijvoorbeeld kracht, warming-up of sun salutations), of op tijd (van 5 minuten tot 90 minuten). Zo kun je relatief snel uit het grote aanbod voor jou relevante lessen filteren.



Ervaring

Ik heb OmStars de afgelopen maanden uitgeprobeerd en ik ben enthousiast. Er staan lessen op van bekwame yogadocenten en de beeld- en geluidskwaliteit is goed. In je account wordt bijgehouden welke lessen je hebt gevolgd en je kunt hierdoor in Netflix-stijl verder kijken waar je gebleven bent.

Je kunt in je eigen huis lessen volgen van docenten waar je anders eerst de halve wereld voor over moet vliegen om live een les te volgen. Je kunt natuurlijk ook veel gratis lessen vinden op YouTube, maar daar moet je goed naar zoeken en maar afwachten of de geluids- en beeldkwaliteit de hele les goed blijft. Op OmStars worden de meeste lessen als onderdeel van een meerdelige-lesserie aangeboden. Zo kun je consistent op je eigen niveau blijven oefenen.


Ook kun je gemakkelijk eens een les in een andere stijl uitproberen om te kijken of het wat voor je is. Of een les volgen op een niveau waarvan je denkt dat het misschien net wat te hoog gegrepen is, wat je in een yogastudio misschien niet zo snel zou doen. Je kunt de hele geavanceerde lessen ook kijken ter inspiratie of met je eigen aanpassingen meedoen. Of juist een serie beginners lessen volgen, om weer stil te staan bij de basis, zonder een hele beginnerscursus te hoeven volgen in de yogastudio. Kortom, er is voor iedereen wel een passende yoga les te vinden. Voor echte kantooryogi’s zijn er ook stoel yoga lessen.

Het merendeel van de video’s zijn yogalessen. Daarnaast zijn er video’s over yogakennis en yogalevensstijl. Deze zijn leuk om ter aanvulling op je practice te bekijken. Het aanbod aan achtergrondvideo’s en het teachers-gedeelte wordt uitgebreid.


Voordelen:

- 24 uur per dag inspirerende yogalessen streamen in je eigen huis

- Groot aanbod aan op vinyasa- en ashtanga-yoga gebaseerde lessen, met andere stijlen ter afwisseling

- Toegankelijke challenges

- Leuke aanvullende kennis en inspiratie video’s


Wel moet je zelf de discipline opbrengen om te gaan oefenen. Hoe laagdrempelig het ook is – je moet wel zelf je mat uitrollen en de tijd nemen om een les te volgen. Dat wordt helaas niet magisch voor je geregeld met een OmStars abonnement ;-) Mocht het hard regenen of als je moet overwerken – dan is dit een handige manier om toch een yogales te volgen.

Hoewel OmStars een uitgebreid lessenaanbod heeft, ligt de nadruk op dynamischer yoga vormen als vinyasa en ashtanga. Mocht dit je helemaal niet liggen, dan biedt OmStars je op langere termijn denk ik niet genoeg interessante lessen. Klassieke hatha lessen ontbreken bijvoorbeeld.


Het grote nadeel van een self practice thuis beoefenen met video’s is dat er geen fysieke docent aanwezig is om je te corrigeren. Zeker als je een beginner bent is het goed om regelmatig een les te volgen met een docent. Al geldt dit voor gevorderde beoefenaars natuurlijk ook. Online lessen volgen kan nooit 100% een yoga studio vervangen – daarmee zou je jezelf echt tekortdoen.


Nadelen:

- Je moet nog wel zelf je mat uitrollen en tijd vrijmaken om een les te volgen

- Beperkt aanbod buiten ashtanga en vinyasa yoga

- Geen docent aanwezig die correcties uitvoert

- Alle lessen zijn Engelstalig


Conclusie

Voor de prijs van 1 yogales kun je per maand onbeperkt yogalessen volgen in verschillende stijlen, van bekwame docenten, in goede geluids- en beeldkwaliteit. Dat is zeker een goede deal. Zelfs als ashtanga en vinyasa yoga niet je ding zijn, is het de moeite waard om het 1 maand uit te proberen. Met een groeiend aanbod aan diverse lessen en interessante yoga-kennis en achtergrond video’s biedt OmStars inderdaad een Netflix ervaring voor yogi’s. Probeer het eens uit zou ik zeggen!


NB: ik ben niet betaald om deze review te schrijven, dit is geheel mijn persoonlijke ervaring.


Tip: hou de Instagram- en Facebookaccounts van OmStars, Kerri Verna en Kino McGregor in de gaten. Daarop worden regelmatig kortingsacties aangeboden voor OmStars.

52 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page