top of page
  • Machteld

Oefeningen om te gronden en aarden

Grondingsoefeningen – je kunt er veel aan hebben in onrustige tijden. De afgelopen maand was voor mij zo'n tijd. Een goede reden om m'n favoriete grondingsactiviteiten op een rij te zetten. Dit lijstje heb ik achter de hand. Wanneer ik merk dat ik onrustig word, maak ik tijd om een van deze activiteiten te doen. Ik raad je aan om voor jezelf ook eens zo'n lijstje te maken.


Grondingsoefeningen:

Wandelen

Wandelen is één van mijn favoriete aardende activiteiten. Wanneer ik merk dat het druk wordt in m'n hoofd, is even een wandelingetje maken een laagdrempelige activiteit. Ik wandel dan voor de ontspanning in een tempo dat dan goed voelt. Niet om een bepaald aantal stappen of kilometers te halen. Wandelen kun je namelijk ook heel makkelijk tot een niet-ontspannende activiteit maken door jezelf allerlei doelen op te leggen, wees dus waakzaam.

Op blote voeten lopen

Wat je ook helpt uit je hoofd en in je lichaam komen, is op blote voeten lopen. Dit hoeft niet direct buiten, kilometers lang. Het kan ook binnen, comfortabel op je tapijt. Wanneer je met je voeten bewust contact maakt met de grond en van daaruit bewust je lichaam voelt, maak je weer contact met je lichaam.


Loopmeditatie

Voortbordurend op de vorige twee activiteiten kun je ook een loopmeditatie doen. Wanneer je je heel druk of onrustig voelt, kan een zitmediatie teveel van het goede zijn. Het kan zijn dat je je dan alleen maar gaat ergeren aan je innerlijke onrust, wat meer spanning met zich mee brengt. Een loop meditatie is dan een goed alternatief. Nog nooit een loopmeditatie gedaan? Probeer eens deze begeleide versie.


Springen

Even een paar keer springen, helpt je om uit je denkhoofd en in je lijf te zakken. Je hoeft niet meteen fanatiek te gaan touwtjespringen, een paar keer springen is al genoeg. Dit is een fijne afwisseling, wanneer je veel beeldschermwerk doet en veel zit.


Bodyscan

Heb je wat meer tijd voor een werkonderbreking, dan kun je een begeleide bodyscan doen. Je gaat liggen en laat een stem je begeleiden naar diepere ontspanning in je lichaam. De app Insight Timer biedt veel begeleide bodyscan meditaties aan of kijk op Youtube.


Yoga/stoelyoga

Yoga is bedoeld om de verbinding tussen je lichaam en geest te herstellen. Uitermate geschikt om je te helpen aarden in drukke tijden. Geen tijd voor een uitgebreide les? Probeer eens een stoelyoga sessie – ook goed als werkonderbreking.


Voetmassage

Je kunt er een apparaat voor kopen maar je kunt ook jezelf masseren.


Met je voeten over een tennis- of spikey bal rollen

Een andere effectieve manier om je via je voeten te aarden is je voeten rollen over een tennis- of spikeybal. In dit filmpje zie je welke stretches je kunt doen.


Dansen

Even een dansje doen in je woonkamer, is tijdens het thuiswerken een goede werkonderbreking. Door met je hele lichaam te bewegen, verleg je de focus van je werkhoofd naar je lichaam. Zet je favoriete muziek aan, of laat je verrassen door een 'work dance break' playlist op Spotify


Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen, die je helpen om meer in je lichaam te komen. Vul dit lijstje vooral aan met activiteiten die jij fijn vindt om te doen die je helpen in onrustige tijden. Mag je zo in de stilte van de storm blijven.


Lees verder:



Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!


73 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page