‘Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.’ Deze openingswoorden van Greg McKeown in zijn boek ‘Moeiteloos’, trokken mijn aandacht. Ben je benieuwd naar zijn inzichten en hoe die je helpen op de yogamat? Lees mee.
Een van mijn yoga leraren gebruikt vaak de term ‘effortless effort’, ook wel moeiteloze inspanning. Daar deed de titel van McKeown’s boek me direct aan denken.
Tijdens een asana-les doelt moeiteloze inspanning op de inspanning of kracht die je gebruikt om een houding aan te nemen en vast te houden. De kunst is om die inspanning precies zo te laten zijn dat het de houding ten goede komt – niet teveel, want dan schiet je in de moeite of ploetermodus. Dat klinkt simpel, maar is in praktijk een flinke uitdaging.
We zijn namelijk gewend om veel moeite te moeten doen voor dingen. Ongemerkt zijn we vaak inspannings-junkies. Want als iets makkelijk gaat, vertrouwen we het meestal niet. Ik was dan ook benieuwd naar McKeown’s benadering van moeiteloosheid.
‘Een moeiteloze toestand is een ervaring die iedereen wel kent, als je je fysiek uitgerust, emotioneel vrij en mentaal energiek voelt. Je bent je bewust van alles om je heen, alert, aanwezig, aandachtig en gefocust op wat op dit moment belangrijk is. Je kunt je moeiteloos concentreren op wat er het meest toe doet.’ Greg McKeown
Om meer moeiteloosheid in je leven te ervaren geeft McKeown praktische tips. De volgende van zijn lessen kun je goed oefenen op de yogamat:
1. Omkeren
In plaats van te vragen ‘waarom is dit zo moeilijk’ raadt McKeown je aan om dit om te draaien naar ‘en als dit nu eens makkelijk is?’ of ‘in welk opzicht maak ik dit moeilijker dan nodig is?’. Nuttige vragen om jezelf te stellen, bijvoorbeeld wanneer je je door een serie zonnegroeten heen ploetert. Wat kun je doen om het jezelf wat makkelijker en moeitelozer te maken?
2. Plezier
Veel mensen hebben de neiging om dingen die ze vanuit plichtsbesef doen, heel serieus aan te pakken. Zo ook yoga. Volgens McKeown maak je het voor jezelf al een stuk moeitelozer, door dingen met meer plezier te doen. En jezelf daar toestemming voor te geven.
Je hebt vast weleens een yoga docent horen vragen ‘en kun je er ook nog bij lachen?’ wanneer je tijdens een les in een uitdagende houding staat. Benader je practise eens vanuit plezier. Of volg eens een kinderyogales en kijk wat er met je gebeurd.
3. Loslaten
McKeown raadt je aan om emotionele last die je niet hoeft te blijven dragen los te laten. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De vraag ‘voor welke taak had ik deze wrok ingehuurd?’ kan je daarbij helpen. In yoga kun je hiermee oefenen. Voel tijdens een houding waar je een teveel aan spierspanning of weerstand vasthoudt. Probeer deze los te laten.
4. Bedenk hoe ‘klaar’ eruit ziet
Bedenken hoe ‘klaar’ eruit ziet, voorkomt dat je te groots aan de slag gaat en het jezelf onnodig moeilijk maakt. Klaar mag voor je gevoel zijn ‘de primary series van ashtanga moeiteloos uit kunnen voeren’ of ‘op m’n hoofd kunnen staan’, maar dat zijn vaak te grote doelen.
Bedenk hoe ‘klaar’ eruit ziet voor de volgende yogales, bijvoorbeeld ‘ik richt me op m’n ademhaling’, of ‘ik doe deze les met precies genoeg inspanning en niet meer’, of ‘ik oefen 3x de hoofdstand’. En beperk je daartoe. Zo maak je het jezelf makkelijker.
5. Tempo
McKeown raadt je aan een moeiteloos tempo aan te nemen. ‘Langzaam is soepel, soepel is snel’. De yogamat is een hele goede plek om dit principe te oefenen. Probeer voor jezelf een moeiteloos tempo te vinden – al kan dit een uitdaging zijn bij een geleide les. Maar zie het als oefening: gaat de les continu te snel voor je gevoel? Kijk dan of je meer rust kunt nemen tijdens de les, door af en toe een child pose aan te nemen. Of kijk of er een andere les is die beter bij je past.
6. Voorkomen
‘Leer niet hoe je met problemen kunt omgaan, los ze op voordat ze zich voordoen. Kies vandaag simpele acties die complicaties morgen kunnen voorkomen’. Wanneer ik dit naar de yogamat vertaal, denk ik gelijk aan het voorkomen van blessures. Voer yoga houdingen zorgvuldig uit en luister goed naar je lichaam.
Wanneer het je bijvoorbeeld helpt om vanuit een down-dog eerst je knieën naar de grond te brengen voordat je via chaturanga naar een up-dog gaat – doe dit vooral. Het korte termijn-gevoel van ‘ik ben wel sterk’, wanneer je deze stap overslaat, weegt niet op tegen mogelijke schouder blessures op de lange termijn.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips voor een meer moeiteloze yoga beoefening – geïnspireerd door de tips van Greg McKeown uit zijn boek Moeiteloos. Ik wens je een moeiteloze practise en moeiteloos leven toe!
Lees verder:
Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!
Comments