top of page
Machteld

Kinderyoga en waarom je dat als volwassene eens moet proberen

Al duizenden zonnegroeten gedaan? Dezelfde vinyasa-serie al 20 keer? Voelen yogalessen vaak als meer van hetzelfde? Volg dan eens een les kinderyoga en bekijk je practice met nieuwe ogen. Ik geef je 5 redenen waarom je als volwassene eens een les kinderyoga moet proberen en vertel waar je dit kunt doen.



1. Aanstekelijk enthousiasme

Ik legde mijn yogamat na een yogales terug op de grote stapel met yogamatten. Hij werd direct met veel enthousiasme uit mijn handen gegrepen door een kind. De les voor volwassenen was amper afgelopen, toen de kinderen voor de kinderyogales na ons al met enorm enthousiasme binnenstormden. Zo graag wilden ze beginnen. Laten we eerlijk zijn – is je dat al eens overkomen bij een les voor volwassenen? Ik vermoed van niet.


Deze stroom van enthousiasme die kwam binnenstormen stond in elk geval in sterk contrast met mijn eigen humeur. Ik had me met matig enthousiasme naar de les gesleept 'want goed voor je' en het merendeel van de les had ik in m'n hoofd doorgebracht denkend aan dingen die ik nog moest doen. Toen de kinderen binnen stormden dacht ik 'hmm, volgens mij kan ik hier wat van leren. Ik vraag of ik nog even mag blijven....'. Zo aanstekelijk kan enthousiasme zijn.



2.Een verse blik op je practice

Een kinderyogadocent geeft aanwijzingen op een hele directe en voor kinderen begrijpelijke manier. Ze zijn waarschijnlijk anders dan de woorden die je tijdens je gebruikelijke yogales hoort. Zo hoorde ik tijdens deze kinderyoga les nieuwe aanwijzingen voor houdingen die ik al heel vaak had gedaan. “Wiebel eens met je tenen voor vrolijke voeten” in plaats van “spreid je tenen evenwichtig uit voor een goede balans op je voeten”. Of bij downward dog: “steek je denkbeeldige staart in de lucht” in plaats van “zorg dat je je bekken goed kantelt voor een optimale strekking van je ruggenwervel”. Door naar nieuwe aanwijzingen te luisteren ging ik met een nieuwe blik naar bekende houdingen kijken. Alsof ik ze weer voor het eerst deed en de houdingen weer heel 'vers' aanvoelden.


3. Beginners mind

Tijdens een kinderyogales voel je je zelf weer even een kind die voor het eerst aan yoga doet. Dit maakt het relatief makkelijk om een zogenaamde beginners mind te houden. Amma, mijn Indiase spirituele leraar, hamert enorm op het belang van een beginnersmind en een houding van kinderlijke onschuld in jezelf ontwikkelen. Alleen dan kun je niet alleen fysiek groeien, maar ook je mind (denkgeest) laten groeien buiten de bekende kaders om.


Door je yogapractice eens letterlijk als een kind te benaderen maak je het jezelf makkelijk om deze houding in jezelf te ontwikkelen.

“We should cultivate the attitude of a beginner. Learn how to have the attitude of a beginner. Our body has grown in all directions, but our mind has not expanded. For the mind to become as expansive as the universe, one should become like a child first.“ –– Amma (Sri Mata Amritanandamayi Devi)

4. Serieus blijven is onmogelijk

Een ander groot voordeel van een kinderyogales is dat serieus blijven onmogelijk is. Daar doen kinderen gewoon niet aan. Je weet vast wel dat je je practice niet al te serieus moet nemen, maar dat vergeet ik tijdens een les maar al te vaak: terwijl ik naar hele precieze aanwijzingen luister, op m'n adem let en tegelijkertijd probeer om te blijven doen wat de rest van de groep ook doet.


Het oefenenen van vergrote concentratie en aandacht is een belangrijk onderdeel van yogabeoefening, vandaar de vele aanwijzingen en continue herinnering die je in de les krijgt om je aandacht bij je ademhaling te houden. Maar: het is heel makkelijk om dat veel te zwaar en serieus te nemen, waardoor je het doel makkelijk voorbijschiet. Tijdens een kinderyogales is echt serieus blijven gewoon onmogelijk.



5. Speelse overgangen

In een yogales zijn niet alleen de houdingen zelf belangrijk, maar ook de overgangen van de ene naar de andere houding. Ik merkte dat een kinderyogales volgen een hele goede manier is om hier eens met een speelse houding naar te kijken. Door een aanwijzing als “zorg dat er een grote kikker onder je door kan springen”, maakt dat je de overgang naar een nieuwe houding op een hele ander manier beleefd dan bij het droge “zet je benen op mat breedte”.


Ik hoop dat ik hierbij het kinderlijke enthousiasme dat ik zelf ervoer tijdens een kinderyogales aan je heb over weten te brengen. Probeer het ook eens!


Waar volg je een kinderyogales?

Hoewel ik dus bij toeval in een kinderyogales belandde, zijn er andere manieren om een kinderyogales te volgen:


Bij een yogaschool

Vraag of je een les met je kind/neefje/nichtje/buurkind/kind van vrienden mag volgen. Kinderyogalessen zijn natuurlijk niet bedoeld voor volwassenen, dus het is niet vanzelfsprekend dat je wordt toegelaten. Maar lief vragen en zeggen dat het eenmalig is of

'ik wil graag thuis oefenen met x' kan wonderen doen.


Online

Online zijn de mogelijkheden voor kinderyogalessen eindeloos.

- En als je het aandurft: Frozen-yoga, (voor als je loslaten wil oefenen :-))


Lees meer:

79 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


kbharos64
Mar 16

Kinderyoga opleiding gevolgd, en ja…. Mijn Innerlijk kind mocht spelen. Echt zoooo geweldig fijn!

Ook een kinderyoga les op een spiri festival gegeven aan enkele dames…noemde het ‘Innerlijk Kind Yoga’

Deze dames hadden t plezier in t spelen even weer opgehaald! Zo mooi om te zien 🦋

Like
Machteld
Mar 18
Replying to

Wat leuk om te horen! 'Innerlijk Kind Yoga' - ik hoop dat je daar nog veel meer mensen mee mag laten spelen 🤗

Like
bottom of page