Zoek uit wat je kernwaarden zijn als alternatief voor het maken van goede voornemens. Wanneer je de voor jou belangrijkste waarden kent kun je reflecteren op of je daar ook naar leeft. Een leven ingericht op de voor jou belangrijkste waarden voelt het meest passend en authentiek. Zeker de moeite waard om daar eens over na te denken. Zo achterhaal je ze.
Het achterhalen van je kernwaarden helpt je om keuzes te maken in je leven. Wanneer je deze waarden voor jezelf helder hebt, maken die het voor jezelf makkelijker om keuzes te maken die goed bij je passen. Je kunt dan alsnog een goed voornemen maken als ‘meer sporten’, maar door het te koppelen aan je kernwaarden kom je misschien tot een voor jou passender vorm.
Is nieuwe dingen leren een belangrijke kernwaarde voor je? Probeer dan eens een aantal nieuwe sporten uit. Vind je samenwerken of gemeenschap belangrijk? Kijk dan eens naar een groepssport. Scoren plezier en speelsheid hoog? Denk dan eens aan touwtjespringen, hoelahoepen of een buitenbootcamp op klimrekken.
En misschien kom je tot het inzicht dat ‘meer sporten’ nu niet belangrijk voor je is – dan weet je dat ook weer.
Kernwaarden: betekenis
Kernwaarden zijn drijfveren of eigenschappen die je bewust of onbewust volgt. Iedereen heeft ze, ook als je je er niet van bewust bent. Je kunt het zien als een moreel of ethisch kompas dat je richting geeft. Ze geven aan wat je belangrijk vindt en hoe je graag wilt leven. Het waarom achter de dingen die je doet.
En juist omdat ze je zo sturen, is het de moeite waard om ze te achterhalen wanneer je nu niet zo een rijtje kernwaarden uit je mouw schudt als iemand je vraagt wat jouw kernwaarden zijn.
Kernwaarden: voorbeelden
Voorbeelden van kernwaarden zijn dienstbaarheid, groei, vriendelijkheid, kwaliteit, trouw, waardigheid, creativiteit. Bij mijn weten is er geen allesomvattende lijst met kernwaarden, maar zijn er online vele uitgebreide versies te vinden. Hieronder voorbeelden van lijsten met kernwaarden.
Zo achterhaal je je kernwaarden:
1. Zoek een lijst met kernwaarden op.
Ik gebruikt deze handige printbare Engelstalige versie.
In het Nederlands is er deze.
2. Selecteer de 10 belangrijkste kernwaarden uit deze lijst
Om tot een selectie van 10 te komen, kun je eerste de waarden wegstrepen die je het minste aanspreken.
In deze lijst staan vele prachtige waarden. Het is dan ook goed om je te beseffen, dat wanneer deze waarden niet in je top 10 komen, dat niet betekend dat ze niet belangrijk voor je zijn. Alleen niet het allerbelangrijkste.
Het kan gek voelen om mooie waarden als hoop, vriendelijkheid en compassie weg te strepen. Nee, dat betekent niet dat je hopeloos, onaardig en harteloos bent. Het betekent alleen dat er andere waarden zijn die voor jou belangrijker zijn.
3. Verklein je selectie met deze vragen
Breng de 10 kernwaarden vervolgens terug tot jouw persoonlijke top 5. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:
Ben je bereid om deze waarden voor geld op te geven? Zijn ze te koop?
Als je je kernwaarden te pakken hebt is het antwoord meestal nee. Deze waarden zijn zo belangrijk voor je – dat is niet in geld uit te drukken. Maak je wel compromissen op deze waarden, of geef je ze niet genoeg de ruimte in je leven? Dan gaat het vaak ergens knagen.
Waren deze waarden belangrijk voor je als kind? En zijn ze dat nog over 10 – 20 jaar?
Ook deze vraag helpt je helder krijgen of je je belangrijkste kernwaarden te pakken hebt. Deze waarden vond je waarschijnlijk als kind al belangrijk en waarschijnlijk in de toekomst ook. Vandaar dat het belangrijke handvaten zijn om je leven op in te richten.
Heb je ze verwaarloosd in tijden van stress?
Waarden als gezondheid, balans, harmonie of groei geven we collectief vaak makkelijk op in tijden van stress, drukte of wanneer je met deadlines te maken hebt. En daar ga je je niet beter door voelen. Nu je je kernwaarden weet, kun je je ze beter in de gaten houden en heb je hopelijk eerder door dat je inlevert op waarden die belangrijk voor je zijn.
Gebruik je kernwaarden vanaf nu als handig kompas om keuzes op af te stemmen. Zijn je levenskeuzes in overeenstemming met je kernwaarden? Zo niet, stuur bij.
Lees meer:
Komentáře