In deze roerige tijd gun ik mezelf extra yoga nidra. Ook wel yoga-slaap genoemd. Ik volgde het 40-daagse 'Durf te rusten'-programma, uit het gelijknamige boek van Karen Brody. Gun je jezelf ook wat extra rust in deze tijd? Dan is dit boek een aanrader. Als je voor het hele boek geen tijd hebt – onderaan vind je links naar de bijbehorende meditaties. Die kun je ook los volgen.
Wie zou je zijn als je voldoende rust kreeg?
Zou je dag met meer geduld, begrip en plezier verlopen? 'Rustig aan doen', daar zit nogal een stigma op. Al heeft het afgelopen Corona-jaar laten zien, dat daar zeker goede kanten aan zitten. Wanneer je het leven als te snel, of teveel ervaart, kan yoga nidra van grote waarde voor je zijn.
Win je kracht terug met yoga nidra rustmeditatie
Wat is yoga nidra?
Yoga betekent in het Sanskriet heelheid en verbinding. Nidra betekent slaap. Yoga nidra wordt daarom ook wel slaapyoga genoemd. Al is in slaap vallen niet het doel. Wel een hele diepe ontspanning die voelt als slaap, waarbij je bewustzijn juist heel alert en aanwezig is.
Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is het niet. Voor yoga nidra hoef je namelijk niets te doen. Je gaat ontspannen op een matje of bed liggen en laat je via een begeleide meditatie naar deze ontspannen staat leiden. Van yoga nidra wordt gezegd dat 1 uur yoga nidra ontspanning, gelijkstaat aan vier uur slaap.
De begeleide meditaties bestaan uit een systematische bodyscan, visualisatie en het zetten van een intentie. Een yoga nidra-sessie kan 10 minuten duren, tot langer dan een uur.
Waarom yoga nidra?
Yoga nidra is een effectieve manier om je lichaam in een diepe staat van ontspanning te brengen. Zo kun je stress en spanning uit je lichaam laten vloeien.
Je brengt hierdoor je zenuwstelsel meer in balans, zonder dat je er een actieve inspannende bijdrage voor levert. Kun je tijdens een meditatie nog weleens verstrikt raken in je eigen gedachtepatronen – yoga nidra begeleidt je daaraan voorbij.
Het is dan ook een toegankelijke en effectieve manier om een diepe staat van ontspanning te bereiken.
Waarom 40 dagen yoga nidra doen?
Toen ik aan het 'Durf te rusten' programma begon, vond ik 40 dagen 2x per dag yoga nidra doen als een uitdaging klinken. Het voelde tegenstrijdig, meer ontspanning vinden door me iets op te leggen voor langere tijd. Maar na een paar dagen was ik al om.
De ontspanning die je na een yoga nidra sessie ervaart voelt heel fijn. Ik merkte dat ik al snel naar de sessies uitkeek en ze niet als 'oh, dit moet ik ook nog doen'-ervaarde, maar juist als waardevol oplaad-moment. Ik begon meer ontspannen aan mijn dag en viel makkelijker in slaap.
Wat levert het op?
Voor Karen Brody, de schrijfster van het boek, betekende het vinden van yoga nidra een enorme ommekeer in haar leven. Na jaren oververmoeid te zijn door een druk werkend leven en de zorg voor kleine kinderen, kon ze eindelijk weer een beetje rust ervaren. Zo'n radicale impact heeft deze 40 daagse niet op mijn leven.
Maar, meer ontspannen aan m'n dagen beginnen en ontspannen in slaap vallen – dat maakt voor mij de 40 daagse al de moeite waard. Daarbij is yoga nidra heel laagdrempelig, waardoor het me geen moeite kostte om het 40 dagen vol te houden.
Aanrader
Het boek 'Durf te rusten' en de bijbehorende meditaties, leiden je op een systematische manier dieper in yoga nidra. Daarin biedt het boek een meerwaarde ten opzichte van zelf 40 dagen losse yoga nidra meditaties volgen.
Het boek biedt reflectievragen en geeft je oefeningen om met intenties te werken. Ook staan er extra ademhalings- en bewegingsoefeningen in. Door deze te doen vergroot je je bewustzijn en krijg je meer zelfinzicht.
Dit boek is dan ook een aanrader voor iedereen die meer ontspanning in zijn leven zoekt.
Ook als je geen zin hebt in een 40 daagse challenge, is het de moeite waard om een keer een yoga nidra sessie te volgen. Gewoon, om te kijken wat het met je doet.
Het is wel zo, dat hoe meer je yoga nidra beoefent, hoe makkelijker je je lichaam in een diepere staat van ontspanning brengt.
Begeleide yoga nidra sessies
Hierbij de yoga nidra sessie die bij het boek horen:
In het Engels
In het Nederlands
Links naar het boek zelf:
In het Engels
In het Nederlands
Lees verder:
Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!
Comments