Wat speelt yoga voor rol in jouw leven? Ik vroeg het deze week aan een vrolijke yogi, die op haar privacy gesteld is en daarom graag anoniem blijft. 'Yoga is voor mij vitaliteit, van lichaam én geest en daardoor leven in flow.' Lees mee over haar yoga levenslessen.
Bewegen en onderzoeken
'Ik was een echt wiebelkind, altijd aan het bewegen. Al jong ging ik daarom op dansles. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan. Hoe meer ik daar in groeide, hoe competitiever het werd. En daar ging dansen voor mij nooit om.
Inmiddels had ik de dansvloer in het uitgaansleven ontdekt en kon ik daar mijn dans-energie kwijt. De danslessen verdwenen naar de achtergrond. Maar het bewegende en onderzoekende, wat ik als kind al deed, ben ik altijd blijven doen.'
Kennismaking met yoga
'Na mijn studie vond ik een baan in finance en joeg ik daar ambities in na. Ik merkte dat ik van het harde werken vanuit mijn hoofd in combinatie met het vele zitten afgesloten raakte. Dat voelde niet goed. Om daar wat aan te doen ben ik meer gaan sporten. Voor mijn werk zat ik door heel Europa in hotels en daar zat altijd een sportzaal in. Dat was voor mij een laagdrempelige manier om meer te bewegen.
Yoga kwam een tijd later op mijn pad. Mijn eerste les volgde ik samen met mijn vriend. Dat was niet in een studio, die waren er nog niet zoveel, maar bij iemand die zelf een zaaltje had gehuurd. Deze lerares gaf vrij statische hatha yoga. Omdat ik merkte dat dit mij goed deed en ik zo weer op mijn lichaam leerde vertrouwen, wilde ik mij meer in yoga verdiepen. Er was toen nog niet veel aanbod, waardoor ik thuis met DVD's ging oefenen. Zo ontdekte ik dat vinyasa-yoga mij goed ligt.'
Hot yoga
'Een vriendin vroeg mij mee naar een hot yoga-les, omdat ze niet alleen wilde gaan. Ik was direct helemaal om en volgde bijna dagelijks lessen. De combinatie van hitte en een sequence die zich op de ruggenwervel focust, vond ik heerlijk.
Vele yogalessen later, besloten mijn vriend en ik een hot-yoga opleiding te volgen in Amerika. Ik nam 3 maanden sabbatical van mijn werk en stortte me volledig op yoga. Na de opleiding kon ik direct een aantal lessen geven in Amerikaanse studio's. En lesgeven ben ik vanaf toen blijven doen.'
Ontwikkeling als docent
'In het begin gaf ik les naast fulltime finance werk. Op een gegeven moment werkte ik 7 dagen 10 uur per dag. Dat was natuurlijk niet vol te houden. De grens van veel geven en zelf in balans blijven is iets wat niet alleen ik een uitdaging vind, waar waar ik veel yoga-docenten mee zie worstelen. En waar je alleen voor jezelf keuzes in kunt maken. Ik besloot yoga meer ruimte te geven en ging freelance opdrachten doen.
Zoals ik mijzelf in yoga en als mens ontwikkel, zo gaat dat ook met de lessen die ik geef. Ik ben opgeleid in wat ik een 'monoloog hot-yoga stijl' noem. De docent houdt als het ware een monoloog bij de houdingen volgens een vast script.
Mijn benadering is daarin in de loop van tijd veranderd, ik liet het script los door niet elke keer exact hetzelfde zeggen. Ik ondersteun studenten liever in hun persoonlijke yoga-groei en daar past een uitnodiging tot zelfonderzoek beter bij.
Maar dat heb ik wel moeten leren. In het begin richtte ik me vooral op alignment, de houding die ik als docent kon zien. Daar zat een controle-behoefte achter, die ik los heb leren laten. Ik wilde heel graag dat mensen vrolijk mijn les uitliepen – dat is toch het beeld dat er van yoga heerste, dat het je vrolijk maakt. En daar wilde ik aan voldoen.'
Van weerstand naar groei
'Maar daar gaat yoga niet over. Vrolijkheid kan zeker een bij-effect zijn, maar het gaat mij veel meer om persoonlijke groei. En daar komt veel weerstand bij kijken die yoga zichtbaar voor je maakt. Het is de kunst je daartoe te leren verhouden. En yoga is een heel mooie methode om die blokkades te ontmoeten en los te leren laten. Maar daardoor is niet elke les een vrolijke-bliss ervaring.
Ik probeer nu studenten te ondersteunen bij het vinden van 'aha'-ervaringen op de mat. Ik wil handreikingen bieden die zelfonderzoek en zelfinzicht stimuleren. Wat gebeurt er als je een spiergroep net iets meer aanspant of juist ontspant? Of wanneer je iets meer ruimte inneemt in een houding?
Yoga van binnenuit ervaren
De yogaplaatjes die je ziet in boeken en tijdschriften, zijn vaak van mensen met een hele flexibele lichaamsbouw. Ik leer studenten graag hoe ze een houding aan hun eigen lichaamsbouw aan kunnen passen. Dat ze een houding in zichzelf ervaren en zichzelf kunnen corrigeren.
Dat ze yoga meer vanuit flow en minder vanuit geforceerde krachtsinspanning ervaren. Dat is waar yoga voor mij over gaat, dat je die 'aha'- voor jezelf ervaart en zo meeneemt de rest van je leven in.
Yoga maakt je zo niet alleen fysiek vitaal, maar vooral ook geestelijk. En daar als docent aan bijdragen, dat maakt voor mij yogalessen geven zo mooi. Zolang ik zelf als mens groei, blijf ik dat ook in mijn lessen doen en dat is een mooi vooruitzicht!'
Bedankt vrolijke yogi voor het delen van jouw yoga verhaal. Ik hoop dat je nog veel studenten mag inspireren!
Lees verder:
Comments