top of page
  • Machteld

De verhalen achter de asana’s – En waarom het de moeite waard is om die te leren kennen als yogi

Hoe voelt het om je hart open te scheuren zoals aapgod Hanuman dat deed? In India groeit bijna iedereen op met verhalen over Hanuman, Shiva of Ganesha. In het westen kent bijna niemand deze. De namen van veel yogahoudingen verwijzen naar personen of gebeurtenissen uit de Indiase mythologie. Waarom zou je deze willen leren kennen als yogi?


Meer dan asana’s

Yoga gaat om meer dan de houdingen, asana’s, alleen. Het is een levenshouding. Dat klinkt groots en veel omvattend. Door je te verdiepen in de mythische verhalen achter de asana’s, krijg je op een toegankelijke manier toegang tot de geestelijke groei, waar yogahoudingen aan bij willen dragen.







In 'De mythen van de asana's', geschreven door Arjuna van der Kooij en Alanna Kaivalya, staan de mythes van 30 veel gebruikte yogahoudingen.


Diepgang door bewustwording

Door je in de achterliggende mythen en verhalen te verdiepen, boor je een nieuw terrein van kennis aan. Dit zal zorgen voor verdieping van je beoefening.


De kans is groot dat het effect van een houding, waar een mythe naar verwijst al eens hebt ervaren. Wanneer je je handen in Anjali Mudra brengt (handen tegen elkaar voor je borst), heb je misschien al weleens het gevoel van vertrouwen hebt ervaren, die wijst naar het vertrouwen waaruit de houding is ontstaan.


Zo was er eens een vrouw die geen kinderen kon krijgen en daarom tot Vishnu bad, in vol vertrouwen. Vishnu besloot haar te zegenen met een baby en zond zijn slang Ananta naar haar toe.


Ananta had tijdens zijn hemelval alleen niet genoeg tijd om helemaal tot mens te transformeren. De vrouw ontving een baby met het bovenlichaam van een mens en het onderlichaam van een slang. De vrouw ontving de gift vol vertrouwen en bracht het groot als haar eigen kind.


Patanjali, zoals het kind heet (Pat betekent vallen in het Sanskriet en Anjali verwijst naar het gebaar dat de moeder maakte), groeide op tot yoga grootmeester. Hij verenigde verschillende ideeën over yoga in een groot werk: de Yoga Sutra's van Patanjali.


Nu je dit verhaal kent, kun je je tijdens de vele Anjali mudras die je maakt tijdens een vinyasa les, je bewust verbinden met het vertrouwen waarmee Patanjali door zijn moeder werd ontvangen.

Verrijkt

Door de verhalen achter de asana's te kennen zal je beoefening verrijken. Kurmasana, de schildpadhouding, is niet mijn favoriete houding. Een houding waarin ik vooral een fysieke worsteling ervoer, tot ik de mythe las waarnaar hij verwees en ik m'n eigen geestelijke worsteling met deze houding beter begreep.


In 'De mythen van de asana's', las ik dat er een belangrijke yogaoefening is waar de schildpad symbool voor staat. Een schildpad die zijn ledematen terugtrekt, staat symbool voor Pratyahara.


Pratyahara is het terugtrekken van je aandacht naar binnen, van de zintuigelijke waarneming om je heen. Dit terugtrekken is de 5e stap in Patanjali's 8-voudige yogapad op weg naar verlichting. Wanneer je je aandacht ongestoord vast kunt houden, heb je de goede voedingsbodem bereikt voor de 6e stap: concentratie (Dharana) en de 7e stap meditatie (Dhyana).


Kurmasana vertegenwoordigt de stabiliteit en de standvastigheid waarop je je yoga-beoefening bouwt.

Leven en doorgeven

Door de wijsheid uit de mythen te verinnerlijken kun je de wijsheid makkelijker leven en deze kennis doorgeven. Of je dat nu doet in een yogales, of op je werk.


De mythe kennen achter elke asana, helpt je om niet alleen fysiek voordeel te hebben van de houdingen, maar ook geestelijk en spiritueel te groeien.

Je onderzoekt niet alleen de houding, maar ook de diepgang van het verhaal achter de houding.


En dit maakt dat je de wijsheid die yoga jou brengt ook weer door kunt geven. Kortom, het boek 'De mythen van de asana's' van Arjuna van der Kooij en Alanna Kaivalya is een aanrader voor iedereen die op een toegankelijke manier zijn yoga-kennis wil vergroten.


Lees verder:


Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!


70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page