Grote kans dat je als yogi het afgelopen jaar online een yogales hebt gevolgd. Toen yogastudio’s dicht waren was online yogales volgen een zegen. Misschien ben je groot van van Yoga met Adrienne en volg je bijna al je yogalessen via youtube. Dat is zeker niet verkeerd, maar er zitten negatieve kanten. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Met tips was je er aan kunt doen.
Een yogavriendin die veel lessen geeft, wees me op het effect van veel youtube yoga doen: je doet houdingen en overgangen zoals je denkt dat het moet, maar niet per se zoals ze bedoeld zijn. Ze zag het zelf tijdens haar lessen, toen studio’s na de lockdown weer open gingen. Veel studenten waren ‘veryoutubed’.
Allereerst, dit is geen verwijt, er is niets mis met veel youtube yoga doen. Ik doe dit ook graag. Maar het gesprek met deze vriendin zette me wel aan het denken. Je wilt natuurlijk niet een blessure oplopen, doordat je onbewust dingen doet die niet goed zijn voor je lichaam.
Wat kun je er aan doen:
Boek een yogales bij een docent
Ga naar een yogales met een docent in de stijl die je prettig vindt. Zeg van tevoren tegen de docent dat je veel youtube yoga hebt gedaan en graag correcties hoort. Zo voorkom je dat een docent onnodig terughoudend is in feedback geven.
Boek een 1 op 1 les
Nog beter is een privé yogales volgen. Dit is een investering, maar je krijgt er ook heel wat voor terug. Vind je bepaalde houdingen uitdagend of merk je dat bepaalde overgangen niet zo soepel lopen? Tijdens een privé les kun je daar specifiek feedback op vragen.
Gebruik een spiegel
Wanneer je thuis een grote spiegel hebt kun je die als feedback gebruiken. Beoefen eens de serie die je via youtube volgt voor een spiegel. Waarschijnlijk doe je daardoor interessante inzichten op. Want hoe een houding voor je voelt, komt niet altijd overeen met hoe die er daadwerkelijk uitziet.
Film jezelf
Misschien nog confronterender dan een spiegel gebruiken is jezelf filmen. Ook hiervoor geldt: waarschijnlijk doe je er interessante inzichten door op. Grote kans dat hoe jij de serie uitvoert niet lijkt op hoe de docent het uitvoert. Verwacht dit voor het terugkijken ook niet, maar gebruik dit om inzicht te krijgen in hoe je houdingen aan kunt passen zodat jij de serie uit kunt voeren zoals deze het beste bij jouw lichaam past.
Zoek aanpassingen op
Wanneer je een bepaalde houding moeilijk vindt of het idee hebt die te zwaar voor je is. Google dan eens de naam van de houding met:
‘modification / modificatie / aanpassingen of alternatief’ erbij. Waarschijnlijk zie je dan al snel een aantal alternatieve houdingen of aanpassingen om de houding voor jou toegankelijker te maken.
Doe een les zonder youtube
Voer je favoriete serie eens uit zonder youtube begeleiding, maar vanuit jezelf. Je kunt voor je begint de serie houdingen uitschrijven, zo hoef je het niet allemaal te onthouden. Het doel is niet om de serie zo goed mogelijk uit te voeren, maar om van binnenuit de serie te ervaren.
Tijdens een youtube les doe je je best om in het tempo van de docent mee te gaan. Wanneer je dat loslaat krijg je een beter inzicht in het voor jou passende tempo. Ook is het goed om eens heel rustig alle houdingen aan te nemen, gewoon om te ervaren hoe deze zonder ‘serie-druk’ voelen.
Ik hoop dat deze tips je helpen om yoga blessures te voorkomen. Veel yoga-plezier in elk geval!
Lees verder:
Commenti