Bullet journalen voor je yoga of meditatie practice? Waarschijnlijk is het nog niet bij je opgekomen. Deze Bullet Journals – liefkozend BuJo genoemd, zijn notitieboeken die je gebruikt als hulpmiddel om te plannen en organiseren. Ook voor yogi’s is dit handig om je yoga en meditatie practice in bij te houden, je favoriete series uit te schrijven of je slaappatroon bij te houden. Ik geef je zes handige voorbeelden.
Bullet journaling
Is het je opgevallen dat er veel notitieboeken met gestipt papier verkocht worden? Dit zijn Bullet Journals. Als je je niet eerder hebt gewaagd in de wereld van het bullet journal, of BuJo zoals het ook bekend is, dan is het zeker een beetje Pinterest-onderzoek waard.
Bedenker Ryder Carrol probeerde zelf vele planningssystemen uit, digitaal en analoog. Geen enkele beviel echt. Toen besloot hij er zelf één te ontwerpen. Dit werd het Bullet Journal systeem in een notitieboek met gestippelde pagina’s. ‘Een analoge methode voor het digitale tijdperk’, zoals hij het zelf omschrijft. De reden dat deze planningsmethode in no time heel populair werd: je kunt het systeem volledig aanpassen aan je eigen wensen, zodat het voor jou werkt.
Een introductie hoe je met een BuJo werkt vind je hier.
Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!
1. Yoga tracker
In een BuJo kun je alles bijhouden wat je maar wilt. Zo ook je yoga beoefening. Habit tracker pagina’s worden door yogi’s veel gebruikt om hun practice bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld per dag bijhouden of en wat voor yoga je beoefend hebt. Of je inzichten op hebt gedaan, bepaalden onderdelen moeilijker of juist makkelijker gingen dan anders. Zeker wanneer je een yoga opleiding volgt (of in de toekomst een TTC wil volgen), kun je veel leren van het bijhouden en monitoren van je eigen beoefening. Wat voor jou een effectieve BulletJournal manier is, is een kwestie van uitproberen. Van een eenvoudig lijstje met kruisjes, tot een heel uitgebreid systeem.
2. Slaap tracker
Naast het bijhouden van je yoga practice zelf is het voor yogi’s leerzaam om een tijd je slaapritme in een tracker bij te houden. Door drukke banen, een gezin, een sociaal leven en ‘nog even wat op m’n telefoon opzoeken’ slaapt bijna iedereen te weinig. Dit heeft invloed op alles in je leven en ook op je yoga beoefening. Door een tijd bij te houden hoeveel je nu echt slaapt en of er ritme in zit, vind je vaak een verklaring voor waarom die snooze knop in ochtend zoveel aantrekkelijker is dan direct je yogamat opspringen.
3. Mood tracker
Waar yogi’s ook veel aan hebben is het bijhouden van hun mood of humeur. Dit kun je ook in een tracker doen. Hoewel je humeur gedurende dag waarschijnlijk nogal eens veranderd kun je vaak wel een oordeel geven over de dag als geheel. Wanneer je dit een tijd bijhoudt kun je interessante inzichten opdoen over maandelijkse moodswings, van wat voor type dagen en activiteiten je blij wordt en waarvan niet. Ook kun je hier in je yoga beoefening rekening mee houden. Zo kun je rustige yin of restorative yoga lessen volgen in (te) drukke tijden en actievere hatha, vinyasa of power yoga lessen wanneer je daar meer energie en ruimte voor hebt.
4. Sequences bijhouden
Of je een zelfpractice hebt of lessen geeft: een BuJo is ideaal om yoga series in bij te houden. Je kunt dit heel simpel doen door de namen van houdingen op te schrijven. Wanneer je visueel bent ingesteld kun je de houdingen met een minimalistisch ‘stok’ figuurtje weergeven, of, als daar je talent ligt, in prachtige tekeningen. Zoek eens op ‘bujo yoga sequence’ op Pinterest voor inspiratie. In een BuJo kun je makkelijk later aantekening toevoegen wanneer je de serie hebt gedaan of een les hebt gegeven. Zo leg je voor jezelf een bibliotheek aan met lesseries, waar je altijd op terug kunt vallen.
5. Gratitude log
Veel yogi’s gebruiken een Bullet Journal om een ‘gratitude log’ bij te houden. Hierin schrijf je dagelijks (of wekelijks of maandelijks – een BuJo kun je zo gebruiken als je zelf wilt) op waar je dankbaar voor bent. Op sommige dagen is het misschien moeilijk om 1 ding op te schrijven terwijl dit op andere dagen makkelijk gaat.
Mijn yogalerares moedigt me altijd aan om vooral te oefenen in de goede tijden, zodat je daar in de mindere de vruchten van plukt. Door dit een tijd te doen, dwing je jezelf om je ogen open te houden voor dat waar je dankbaar voor bent. En zo leer je inzien dat ook in tijden waarin echt alles tegen lijkt te zitten er altijd dingen zijn waar je dankbaar voor bent.
6. Savings tracker
Tot slot is het bijhouden van een saving-tracker een goed idee voor yogi's. Want is er niet altijd wel een workshop, TTC of online-cursus die je graag wil volgen? Investeer in jezelf en leg daar binnen de mogelijkheden die je nu hebt een spaarpotje voor aan. Visueel de voortgang bijhouden in je BuJo werkt stimulerend. Ook blijf je jezelf er zo aan herinneren, waardoor je blijven sparen makkelijker volhoudt.
Ervaring
Bullet Journaling is een handige planning, organisatie en monitor methode. Ook voor yogi’s. Ik heb veel geleerd door m’n practice een tijd structureel bij te houden in een BuJo, net als m’n slaapritme en humeur. Door series uit te schrijven en bij te houden in een BuJo heb ik altijd inspiratie voor m’n eigen practice of de lessen die ik geef. Het bijhouden van een gratitude log helpt me meer oog te hebben voor de mooie dingen in het leven én is leuk om in terug te bladeren. Kortom, ik ben BuJo fan. Ik hoop dat je geïnspireerd bent om het ook eens te proberen.
Materiaal
Veruit het populairste Bullet Journal is van Leuchtturm. Dat kost wat, maar dan heb je ook wat. Je kunt ze ook bij de Action of HEMA kopen, maar de papier- en bindkwaliteit is daar vaak een stuk minder. Ook zijn de stippen vaak donkerder gedrukt dan in de Leuchtturm, wat ik zelf storend vind.
De pennen van Staedtler werken fijn in de Leuchtturm.
Met Tombow markers kun je makkelijk mooie titels en kopjes maken.
Tip: zelf doen
Je kunt ook makkelijk zelf een bulletjournal maken. Google eens op 'dotted paper printable' en je kunt zelf gestipt papier printen. Zo kun je Bullet Journaling eerst uitproberen zonder direct te investeren in prijzige notitieboeken.
Lees meer:
Comments