top of page
Machteld

6 tips voor het starten van een consistente yoga of meditatie practice – Atomic Habits Review

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2022



Het voornemen is er meestal wel – meer yoga en meditatie doen. Want je weet dat dat goed voor je is. Maar dit voornemen in de praktijk brengen is een ander verhaal. Ik las Atomic Habits van James Clear en deed er interessante inzichten uit op die je helpen om het goede voornemen in de praktijk te brengen. En nee: hij houdt geen 'just do it' of 'een beetje meer wilskracht tonen'-verhaal.


Ik begon sceptisch aan dit boek. Ik was bang dat James Clear een zoveelste productiviteitsguru is die je 'just do it' toeschreeuwt vanaf de pagina's. Niets bleek minder waar. Hij legt heel helder uit wat slechte gewoontes zo aantrekkelijk maakt. En geeft vervolgens veel nuttige tips hoe je dezelfde principes voor je laat werken.

Zijn kernboodschap is: focus je niet op doelen, maar op gewoontes. Die laatste zijn namelijk veel belangrijker dan de doelen zelf. Ik ga geen uitgebreide samenvatting geven, maar raadt je aan om het boek vooral zelf te lezen. Dit boek is interessant voor iedereen die:

  • wil leren hoe je goede gewoontes aanleert en minder goede afleert

  • om zo je doelen te halen

  • of je ze nu hebt voor je gezondheid, werk, relaties, financiën – het principe is hetzelfde.











Hierbij de tips die ik uit Atomic Habits haalde voor yogi's en mediteerders:

1. Zet een intentie

James Clear raadt aan om een duidelijke intentie voor jezelf te formuleren. Maak deze zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: Nadat ik wakker word mediteer ik 5 minuten, op maandag, woensdag en vrijdag. Of: Wanneer ik mijn werkdag afsluit doe ik 5 minuten yoga-stretches.


Hij raadt aan om de intentie te koppelen aan een tijdstip en locatie. Zo maak je het voor jezelf heel concreet en duidelijk. Dit maakt de stap om het daadwerkelijk te doen een stuk makkelijker.


Schrijf je intentie op en spreek hem hardop uit. Deel hem eventueel met iemand anders. Je schijnt zo je onderbewustzijn in te schakelen om je te helpen deze afspraak met je zelf waar te maken. Waarom dit werkt – geen idee, maar probeer het vooral uit.


2. Zet het in je agenda

Dit klinkt misschien als een open deur – maar zodra je de tijd reserveert is het makkelijker om je aan je intentie te houden. Er komen op een dag namelijk geheid andere dingen op je af, waardoor het heel makkelijk is om die voorrang te geven. Een afspraak met jezelf in je agenda is een goede stok achter de deur.


Wanneer je er ondanks een afspraak in je agenda niet aan toekomt, heb je vervolgens een beter beeld wat in de praktijk maakt dat je je niet aan je voornemen houdt. Dit helpt je om een beter tijdstip te bepalen, alvast standaard een back-up tijdstip te reserveren of je laat inzien dat je er in deze levensfase even echt geen tijd voor hebt.


3. Maak het makkelijk

Volgens James Clear is het de kunst bij het aanleren van een nieuwe gewoonte om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Hij noemt het de 2-minuten regel. Zo wen je aan dit nieuwe gedrag.


Zet dus niet als intentie 'ik doe 1,5 uur yoga', maar begin met een paar minuten of slechts het uitrollen van je yogamat. Alles wat je erna doet is mooi meegenomen.


Hou in je achterhoofd dat het je doel is een nieuwe gewoonte aanleren – regelmatig yoga doen. Het gaat niet om die ene succesvolle sessie. We hebben namelijk vaak de neiging om te groots te beginnen en vervolgens snel af te haken.


4. Beloon jezelf

Hoewel je uiteindelijke doel misschien lekker in je lichaam zitten, meer rust ervaren of in een lager tempo leven is. Deze doelen zijn vaak niet direct zichtbaar.


James Clear raadt je daarom aan om jezelf ook beloningen te geven op de korte termijn. Bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe yogamat, lekker etentje of een yoga magazine als je x keer yoga of meditatie hebt gedaan.


Stem dit af op je eigen wensen, het is tenslotte jouw eigen beloning.


5. Ga opzoek naar je Sweet Spot

Uit gedragsonderzoek blijkt dat we het beste werken, wanneer we iets doen dat in het midden ligt tussen 'te makkelijk' en 'te moeilijk'. Ik heb zelf weleens de neiging om me enthousiast aan een yogales te wagen die eigenlijk te moeilijk/te zwaar voor me is. Daar moet ik dan zo van bijkomen, dat ik meerdere dagen geen yoga doe.


De kunst is dus een yoga-stijl, leraar, of les te vinden die goed aansluit bij jouw sweet spot. Ook binnen een les is het belangrijk daar bij te blijven – dus jezelf niet in een houding forceren. En juist wel de uitdaging aangaan als het op dat moment goed voelt.


Denk hierbij ook aan het tijdstip en locatie. Als je eigenlijk geen ochtendmens bent, is het misschien realistischer om aan het einde van de dag yoga te doen. Thuis je mat uitrollen en zelf een les (al dan niet online) volgen, vraagt voor sommigen meer discipline dan naar een studio gaan.


Wanneer je van jezelf weet dat de kans veel groter is dat je daadwerkelijk naar een les gaat wanneer je een abonnement hebt bij een yoga of meditatiestudio – kies dan daarvoor.


En als je van nature trouw afspraken nakomt, zoek dan een yoga-buddy en ga samen.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het opbouwen van een regelmatige yoga of meditatie beoefening. Veel plezier!


Nog veel meer tips hoe je goede gewoontes aanleert lees je in Atomic Habits.


Lees verder:

Deze pagina bevat affiliatielinks. Wanneer je via deze links iets bestelt ontvang ik een commissie. Dit kost jou niets extra en je helpt mij dit blog te maken. - Bedankt!

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page